Avukatlar İçin Uyap Sistemi


UYAP; Adalet Bakanlığı merkez, taşra teşkilatları, adli ve idari tüm yargı birimleri arasında online bilgi akışını sağlayan bir bilişim sistemidir. UYAP sayesinde idari, denetim ve yargısal faaliyetler elektronik ortamda hızlı ve etkin bir şekilde yönetilebilmektedir. E-imza altyapısına uygun bir şekilde tasarlanan UYAP sistemi sayesinde merkezi bir bilgi sistemi kurulmuştur. 

UYAP Avukat sisteminin getirdiği birçok fayda vardır. Bu sistem avukatların online olarak sistemde vekaleti bulunan dava dosyalarını inceleyebilmelerini mümkün hale getirmiştir. Dosyaları inceleyen avukatlar UYAP sistemi üzerinden dosya suretleri alabilir, elektronik imzalarını kullanarak dava dosyalarına kendi evraklarını ekleyebilir, yeni dava dosyaları oluşturabilir ve gerektiğinde harç ödemelerini aynı sistem üzerinden gerçekleştirebilir. Bir başka deyişle UYAP avukat sistemi, avukatların bürolarından yapabilecekleri işlemleri çoğaltarak avukatların işlerini daha kolay takip etmesini ve yürütmesini sağlamaktadır. 

Avukatlar UYAP Sistemine Nasıl Kaydolur?


Zaman kazandıran ve iş verimliliğini arttıran Uyap avukat sistemine giriş yapabilmek için avukatların bağlı bulundukları baroya veya görev yerlerindeki Adalet Komisyonuna kayıt olup https://avukat.uyap.gov.tr adresine girmeleri ve bilgisayarlarına java programı ile birlikte Uyap editör programı indirmeleri gerekir. 

Bu işlemler tamamlandıktan sonra e-imza ile ya da barokart temin edilerek uyap avukat portalı girişi tamamlanabilir. Avukatların Uyap üzerinden işlemlerini yapabilmeleri için bağlı bulundukları barolara Avukat Tanıtım Formu ile müracaat etmeleri gereklidir. 

Uyap Avukat Portalından Yapılabilecek İşlemler


Avukatlar sisteme kendilerini tanıttıktan sonra UYAP üzerinden birçok farklı işlem yapabilirler. Hukuk ve idari davaların açılması, icra takiplerinin yapılması, dava dosyalarının sorgulanması, vekalet veya cevap dilekçelerinin gönderilmesi, duruşma takipleri ve safahat sorgulamaları UYAP Avukat sistemi üzerinden yapılabilecek işlemler arasında yer alır. 

UYAP Sisteminin Faydaları Nelerdir?


  • Yargı sistemini oluşturan tüm birimler arasındaki yazışmaların elektronik ortamda hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

  • Evrak takibi kolaylaşır, evrak kayıpları azalır. 

  • Farklı birimlere gönderilmesi gereken dosyalar çok hızlı bir şekilde sistem üzerinden iletilebilir. 

  • Dava tarafları ile ilgili geçmişte sisteme kaydedilen bilgiler sorgulanabilir, eski davalar incelenebilir, benzer dava konuları tespit edilebilir. 

  • Soruşturmalar ve davalar için deliller hızlı ve sağlıklı bir biçimde toplanabilir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Otomat Bayilikleri İle Para Kazanmak

Solucan Gübresi Üretimi Devlet Desteği